revizyon ile organize matbaacılık brnckvvtmllttrhaberi

Vitaminler : C Vitamini

27 Mart 2009 Cuma | etiket | 0 comments

C Vitamini Vikipedi, Özgür Ansiklopedi. C vitamini suda eritilebilir ve bir çok görevi olan bir vitamindir. Çoğu hayvanlar kendi C vitaminlerini glükoz'dan üretebilirler. İnsanlar, bazı meyve yarasaları, hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerinden almak zorundadırlar. Bütün taze sebze, meyve ve etler bir miktar C vitamini içerir. Ancak C vitamini ısıya hassas olduğundan pişirme esnasında hızla bozulur.

Konu başlıkları 1 Kimyası 2 İşlevleri ve eksikliği 3 Günlük gereksinimi 4 C vitamini zararlı mı ? 5 Alım şekli ve dozajı 6 İlgili Bağlantılar Kimyası C vitamini kimyasal olarak askorbik asidin sola döndüren enantiyomeridir. Ticari C vitamini genelde askorbik asit kristallerinden veya askorbik asitin kalsyum veya sodyum tuzlarından oluşmaktadır. İşlevleri ve eksikliği C vitamini vücüdumuzun çoğu dokularına sağlamlığını veren kolajenin üretiminden alyuvarların işlemesine kadar çok sayıda görevi vardır. Ağır C vitamini eksikliğine skorbüt adı verilir. Skorbütün belirtileri : halsizlik, kolayca kanıyan dişetleri, ciltte morluklar, eklemlerde ağrı ve yuvarlanan saçlardır. Ağır skorbüt günde 50-100mg C vitamini ile engellenebilinir (1mg = 1 miligram = 1/1000g = 0.001 gram). Günde 50-1500mg alan insanlar klinik belirtisiz skorbüt halindedirler. İnsanlığın büyük coğunluğu, batı toplumları dahil, bu durumdadır. Bunun nedeni ağır skorbütü engelliyen miktarın ötesinde C vitamini alımının tıpta (ortomoleküler tıp dışında) daha kabul edilmemiş olmasındandır. Bu durumun temel belirtileri zayıf bağışıklık sistemi, alerji, kanser, mide ülseri ve kalp ve damar hastalıklarına elverişliliktir. [değiştir] Günlük gereksinimi İnsana en yakın göril türleri yedikleri ot ve meyvelerden günde 2000-5000mg veya daha fazla C vitamini almaktadırlar. C vitamini üretebilen memeli hayvanların ürettikleri miktar insan vücudunun ağırlığına orantılı olarak alındığında günde 2000-18000mg arasında değişmektedir. Bu ve klinik veriler göz önünde bulundurulunca, azami sağlık için her insanın günde kilogram başına 50-200mg askorbik asit alması tavsiye edilmektedir. Bu günde 3 gram (yani 3000mg) ile 20 gram arasında C vitamini demektir. Göril gibi yaşayıp bütün gün ot ve meyve yiyemiyeceğimizden bu miktar vitamini ancak yapay kaynaklardan alabiliriz. Maalesef geneleksel tîbbi çevrelerce kabul edilen günlük gereksinim 50-200mg civarındadır. Bu miktar yeterli sebze ve meyve yiyerek elde edilebilinir, ancak miktarın kendisi sağlıklı yaşam için yeterli değildir. Ayrıca hastalık, yaralanma veya zehirli maddelerle temas halinde (mesela sigara dumanı) vücudun C ve diğer vitamin ihtiyaçları artar. C vitamini zararlı mı ? Aşırı C vitamini alımının zararlı hiç bir etkisi yoktur. (Bu bütün vitaminler için geçerli değildir). Ağız yoluyla alınan fazla C vitamini hafif ve geçici ishale yol açar. Her insanin C vitamini gereksinimi farklı olabilir. Bu ishal gereksinimin tespit edilmesini kolayca sağlayabilir. İshale yol açan dozun biraz altı en iyi dozdur (bu doz yukarda belirtilen hastalık vb. durumlarda artar). C vitaminin olabilecek zararları hakkında yapılan bilimsel araştırmalarda : böbrek taşı yaratmadığı aksine önlediği, DNA zararına yol açmadığı ama önlediği, eklem hastalıklarını önlediği, vb. tespit edilmiştir. Damardan çok yüksek dozda (yüz gram civarı) ve hızla verilen sodyum askorbat bir kanser hastasında tümörün hızla yokolması sonucu kanamaya yol açarak hastanın ölümüne yolaçmıştır. Dolayısıyla bu gibi durumlarda vitamin damardan yavaş verilmelidir. Alım şekli ve dozajı Yapay C vitaminiyle bitkilerden elde edilen C vitamini arasında herhangi bir kimyasal veya etkisel fark yoktur. C vitamini çeşitli şekillerde alınabilir. Ağız yoluyla tablet olarak yutulabilir. Ancak eczanede satılan C vitaminlerinin dozu genelde düşük olmakla beraber, kilo başına fiyatı da yüksek olabilmektedir. En ucuz ve en uygun şekli toz halinde, %99.5 veya daha yüksek saflıkta, tıbbi askorbik asit kristalleridir. (Teknik saflık düzeyindeki askorbik asit tüketilmemelidir.) Günlük doz (3-20 gram) küçük dozlara bölünerek büyük bir bardak su veya meyve suyuna karıştırılarak yutulabilir. Asitlikten rahatsız olanlar bir bardak suya askorbik asit koyup yarı miktarda sodyum bikarbonat (kabartma tozu) ekleyerek asitliği yokedebilirler. Bu durumda sodyum askorbat içilmiş olunur. On yaşından küçük çocuklara yaşları kadar gram askorbik asit verilmesi tavsiye edilir. Ağır hastalıklarda, özellikle viral enfeksiyonlarda ve kanserde hastalara damardan, günde 20 ile 300 gram sodyum askorbat verilmesi her zaman ağrıların, ateşin ve diğer semptomların hızla azalmasına, kanser dışında çoğu zaman hastanın iyileşmesine ve kanser durumda hastanın ömrünün önemli ölçüde uzamasına yol açmaktadır. Yüksek dozlu C vitamini alımını ortomoleküler tıbbın babası, yüzyılın kimyageri, çift paylaşılmamış Nobel ödülü sahibi Linus Carl Pauling yaygınlaştırmıştır. İlgili Bağlantılar C vitamini derneği (http://www.vitamincfoundation.org/) Uluslararası ortomoleküler tıp derneği (http://www.orthomed.org/) Linus Pauling Enstitüsü, C vitamini sayfası (http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminC/). Pauling'in ölmeden önce kurduğu bu kurum bugün Pauling'in ve diğer ortomoleküler tıp uzmanlarının tavsiye ettiği 3000-18000mg/gün miktarının çok altında bir değer (200mg/gün) tavsiye etmekte olduğundan, ortmoleküler tıp yolundan ayrıldığı düşünülmektedir.

Print
0 Responses So far

Post Your Comment (looking for the old comment form?)

Pipes Output

Blog Archive

etiket bulutu

Widget edited by Davut Erarslan